GradeCam kendi imkanlarınızla optik form okuyucuya sahip olmanızı sağlayan bir uygulamadır. Akıllı cihazların mağazalarından ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz sınavları veya anketleri online olarak kolayca okuyabilmenizi ve hızlıca geri bildirim yapabilmenizi sağlar. GradeCam'i kullanabilmek için sitesine üye olmanız yeterli. Özellikle eğitim alanında öğretmenlere kolaylık sağlayabilecek bir uygulama. Bu uygulamayla sınav kağıtlarını okumak daha da kolaylaşıyor. İsterseniz seçenek sayısı, soru sayısı gibi özellikleri istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Uygulamanın sahip olduğu teknoloji size optik okuyucunuzu cebinizde taşıma imkanı veriyor.
EverNote
EverNote not almanıza yarayan uygulamalardan biridir. Aldığınız notları el yazısıyla yazabilir yada resim olarak not ekleyebileceğiniz bir uygulamadır. Resmin içindeki yazıları da ayıklaya biliyorsunuz. Aynı zamanda sesli not alabilmeniz de mümkün. Kaydettiğiniz notlara her yerden ulaşabilme imkanı sağlar. EverNote’u kullanmak için öncelikle evernote.com adresinden bir hesap oluşturmanı gerekiyor. Uygulamanın aynı zamanda android ve ios için de kullanılabilir uygulamaları bulunuyor. Bu sayede her yerde not alabilir önceki notlarınıza her yerden ulaşabilirsiniz.
DropBox
Dropbox, bulut depolama kullanımlarından biri. DropBox dosya paylaşımı sağlayan bir uygulama. Flashdiskler yerine alternatif olarak gösterilen verilerinizi online olarak depoladığınız, paylaştığınız ve her yerde ulaşabildiğiniz bir uygulama. Flashdiskler gibi yanımızda taşımamıza gerek kalmadan depoladığımız her veriye internet üzerinden erişimimizi sağlıyor. Uygulamayı kullanabilmek için dropbox.com dan hesap oluşturabilirsiniz. Bir öğretmenseniz bu uygulama üzerinden öğrencilerinizle veriler paylaşabilir ve onlardan istediğiniz ödevleri bu uygulama üzerinden teslim alabilirsiniz. Öğrencilere teknolojinin doğru kullanımını gösteren uygulamalardan bir tanesi. Kullandığımız maillerden daha büyük verileri göndermemize olanak sağlaması da avantajlarından bir tanesi. Bulut hesabınıza birden fazla cihazla ulaşabiliyorsunuz. 2gb’a kadar ücretsiz depolama imkanı sağlıyor.
ITunes U
iTunes U ile kendi derslerinizi hazırlayabilir ve sunabilirsiniz. Eğitim dünyasına katkıda bulunn Apple tarafından geliştirilen bir uygulamadır. ITunes U ile dersleri sesli veya görüntülü oynatabilir dersle birlikte not alabilirsiniz. Kitap okuyabilir sunumları görüntüleyebilir ve sunabilirsiniz. Öğrenciler ödev olarak belirlenen yerlere kolayca ulaşabilir, ödevlerini burdan tamamlayıp işaretleyebilir. Öğrencinin teknolojiyi aktif olarak kullanmasını ve klasik eğitimden uzaklaşmasını sağlayan uygulamalardan bir tanesidir. Öğretmene geniş kitlelere erişebilme imkanı sağlar. Dersle ilgili bir çok materyali kurslara yükleyerek öğrencinin erişimine sunar.Yüklenen her şey dersi alan herkes tarafından görüntülenebilir. Öğrenciyle iletişimi sağlamlaştırır. Tercih edilmesinin sebeplerinden biri de düzenli oluşudur.
Spacecraft 3D, NASA'nın yaptığı arttırılmış gerçeklik uygulamasıdır. Uygulama, NASA'nın bugüne kadar geliştirdiği uzay araçlarını 3D animasyon olarak görüntülenmesine olanak sağlıyor. Uzay araçlarının gerçek ölçekli animasyonları eğitim de uzay araçlarını tanıtmak, uzayın derinliklerinin nasıl incelendiğini öğrencilere göstermek amacıyla kullanılabilir. Uygulama hem Apple Store hem de Play Store'dan ücretsiz bir şekilde indirilebilliyor. Uygulamanın içinde uzay araçlarını daha yakından çekebiliyor ve onlarla fotoğraf çekilebiliyorsunuz. Uzay araçlarını görüntülemek için sadece bir tetikleyiciye ihtiyacınız var. NASA bu tetikleyici resimleri de sitesinde paylaşıyor. Tetikleyiciyi çıktı olarak ya da herhangi bir cihazdan da görüntüleye biliyorsunuz. Kameranızın resmi görmesi yeterli. (3DTarget)
Anatomy 4D arttırılmış gerçeklik ve son teknolojiyi kullanarak oluşturulan bir başka uygulamadır. Hem eğitimde kullanılabilir hem de meraklıların istediği zaman ulaşabileceği bir uygulamadır. Apple Store ve Play Store'dan ücretsiz bir şekilde ulaşılabilen uygulama sadece bir tetikleyici resme ihtiyaç duyuyor. Tetikleyiciye göre hem kalbin yapısını hem de insan vücudunu detaylı inceleme olanağına sahip olabiliyorsunuz. Kalbin yapısını, damarlarını ve bir çok bölümünü detaylı incelemenize olanak sağlayan uygulama aynı zamanda kalbin atış sesini duymanıza da olanak sağlıyor. İnsan vücudunu incelemek istediğinizde hemen her ayrıntısıyla bir vücut karşınızda oluyor. Menüdeki seçenekler sayesinde incelediğiniz yapının özelliklerini (cinsiyet gibi) değiştirebiliyor ya da bazı yapıları (kalbin damarları gibi) ön plana çıkarta biliyorsunuz. Eğitimde özellikle biyoloji dersinde öğrencinin ilgisini çekme amaçlıda kullanılabilecek bir uygulamadır. Aynı zamanda öğrenci her yerden bu yapıya ulaşabilir.
Canlıların, neslini devam ettirmek için kendine benzer yeni canlı ya da canlılar oluşturmasına üreme adı verilir. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Üreme çeşitleri eşeyli ve eşeysiz olmak üzere ikiye ayrılır.
Eşeyli Üreme
Erkek ve dişi olmak üzere iki farklı bireyin dahil olduğu, ata canlıya benzer fakat asla birebir aynısı olmayan yeni bireylerin oluşmasına eşeyli üreme denir. Eşeyli üreme için erkek üreme hücresi olan sperm ve dişi üreme hücresi olan yumurta gerekir. Sperm ve yumurtanın birleşmesine döllenme denir. Döllenme sonucunda oluşan yapıya zigot denir. Zigotun büyüyüp gelişmesiyle yeni bir canlı meydana gelir.
Eşeysiz Üreme
Tek bir canlının yeni bir canlı oluşturmasına eşeysiz üreme adı verilir. Eşeysiz üremede eşey hücreleri oluşmaz ve oluşan hücre ana canlının aynısıdır. Eşeysiz üreme genellikle çok hızlı gerçekleşir ve oluşan yavru sayısı çok fazladır. Eşeysiz üreme; vejetatif üreme, bölünme, tomurcuklanma ve rejenerasyon (yenilenme) olmak üzere dört farklı şekilde gerçekleşebilir.
1-Vejetatif Üreme
Vejetatif üremede bitkilerden alınan dal, yaprak gibi kısımlardan yeni bir bitki oluşturulur. Tarımda kaliteli ve kısa sürede çok hızlı üretim yapılmasını sağlar. Gül, asma, kayak, söğüt. çilek gibi bitkiler vejetatif üreme ile ürer.
2-Bölünme ile Üreme
Bir canlının ortasından boğumlanıp ikiye ayrılarak yavru canlılar oluşturulmasıdır. Genelde tek hücreli canlılarda görülen en basit eşeysiz üreme çeşididir. Amip, bakteri, terliksi hayvan (paramesyum) ve öglena gibi canlılar bölünerek ürer.
3-Tomurcuklanma ile Üreme
Bazı canlılarda vücudunun dışına doğru bir çıkıntı oluşur. Bu çıkıntı gelişerek ana canlının bir kopyası oluşturulur. Oluşan bu canlı ana canlının üzerinde kalabileceği gibi ana canlıdan ayrılarak da yaşayabilir. Hidra, bira mayası ve sünger tomurcuklanarak üreyen canlılara örnek olarak verilebilir.
4-Rejenerasyon (Yenilenrne) ile Üreme
Bir canlının vücudundan kopan bir parçadan yeni bir canlı oluşmasına rejenerasyon ile üreme denir. Denizyıldızı, toprak solucanı ve planarya rejenerasyon ile üreyen canlılara örnek olarak verilebilir Daha gelişmiş canlılarda zarar gören veya kopan parçanın onarılması rejenerasyon ile gerçekleşir. Ancak burada gerçekleşen rejenerasyon üreme değildir. Kertenkelenin kopan kuyruğunun yenilenmesi bu duruma örnektir.
BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Çiçekli bitkiler eşeyli üreyen canlılardır. Yeni bir bitkinin oluşması için; erkek ve dişi üreme hücrelerine ihtiyaç vardır. Bitkinin erkek üreme hücrelerine polen, dişi üreme hücrelerine de yumurta adı verilir. Eşey hücreleri bitkinin çiçeğinde yer alır. Bir bitki türünün erkek ve dişi organları, bitkinin farklı çiçeklerinde ayrı ayrı veya tek bir çiçekte aynı anda yer alabilir. Yapısında hem erkek hem de dişi organ bulunduran çiçeğe tam (kusursuz) çiçek denir.
ÇİÇEĞİN YAPISI
Çiçek Sapı
Çiçeği bitki gövdesiyle birleştiren, çiçeğin bitkiyle bağlanmasını sağlayan yapıdır.
Çiçek Tablası
Çiçeğin çanak ve taç yapraklarını; erkek ve dişi organlarını bir arada tutan yapıdır.
Çanak Yaprak
Çiçeğin tablasının üzerinde yer alan yeşil renkli yapraklardır. Çiçek, tomurcuk halindeyken çiçeği dış etkilerden korur.
Taç Yaprak
Renkli yapraklardan oluşan çiçeğin en dikkat çekici kısmıdır. Renkli olmasının yanı sıra yaydığı hoş kokular ile hayvanları çeker.
Erkek Organ
Çiçeğin ortasında çok sayıda bulunan yapılardır. Erkek üreme hücreleri olan polenlerin üretilip depolandığı başcık ile başcığı çiçek tablasına bağlayan sapçıktan oluşur.
Dişi Organ
Çiçeğin en ortasında yer alan; üstte polenlerin yapıştığı tepecik, altta dişi üreme hücreleri olan yumurtaların bulunduğu yumurtalık ve bu yapılar arasında polenlerin taşındığı dişicik borusundan oluşur.
Çiçekli Bitkilerin Hayat Döngüsü
Çiçekli bir bitkinin çiçek açmasından yeni bir bitkinin oluşup gelişmesine kadar olan olaylar dizisine bitkinin hayat döngüsü denir.
Tozlaşma
Erkek organın başcık kısmında yer alan polenlerin rüzgar veya hayvanlar aracılığıyla dişi organın tepeciğine taşınmasıyla tozlaşma gerçekleşir.
Döllenme
Tozlaşma sonrası dişicik borusundan geçerek yumurtalığa ulaşan polenlerin çekirdeği ile yumurtanın çekirdeğinin birleşmesiyle döllenme gerçekleşir.
Zigot ve Embriyo Oluşumu
Polenlerin yumurtayı döllemesi ile yeni bireyin ilk hücresi olan zigot oluşur. Zigotun gelişmesiyle de ana bitkinin küçük bir taslağı olan embriyo meydana gelir.
Tohum ve Meyve Oluşumu
Bitki embriyosu etrafındaki hücrelerin zamanla değişmesiyle önce tohum, ardından da meyve oluşumu gerçekleşir.
Çimlenme
Çeşitli faktörler aracılığıyla çevreye yayılan tohumun içindeki embriyonun uygun şartlarda tohumdan çıkmasıyla çimlenme gerçekleşir.
Büyüme ve Gelişme
Çimlenen tohumun büyümesi ve gelişmesi ile genç bitki meydana gelir. Genç bitki de gelişerek olgun bitkiyi meydana getirir. Olgun bitki zamanla çiçek açar ve döngü yeni bir tozlaşma ile devam eder.
Tohumun Çimlenmesini Etkileyen Faktörler
Tohum, döllenme sonrası zigotun gelişmesiyle oluşan embriyoyu içerir. Tohum; rüzgar, su, hayvanlar gibi çeşitli etkenlerle çevreye yayılır. Çimlenme için uygun şartlar oluşana kadar embriyo, tohum içinde uyku halindedir. Embriyonun bu uykudan uyanması için tohumun su alıp şişerek çatlamasına; uyandıktan sonra hücresel faaliyetlerini devam ettirebilmek için havadaki oksijene ve uygun sıcaklık değerine ihtiyacı vardır. Bu şartlar oluşmaz ise tohum çimlenmez.
Tohumun Uyanışı:
Bitkilerin Büyüme ve Gelişmesini Etkileyen Faktörler
Embriyo halindeyken ve çimlenirken tohumda depolan besini kullanan bitkiler, çimlenmeden sonra büyüyüp gelişmek için ihtiyaç duydukları besini genellikle kendileri üretir Çimlenme sonrası oluşan yeşil yapraklar bitkinin kendi besinini üretmesine imkan sağlar. Büyüme ve gelişmeyi doğrudan etkileyen besinin üretilmesi için ortamda su, karbondioksit ve ışık olması gerekir. Besin üretmenin yanı sıra bitkiler, yaşamlarını sürdürebilmek için diğer canlılar gibi su ve oksijene ihtiyaç duyar Ayrıca, herhangi bir hücresel faaliyetin sürdürülebilmesi için bitkinin yaşadığı ortamın uygun sıcaklık değerine sahip olması gerekir.